Дослідження СЦГІ у річному звіті Офісу Прокурора
%d0%b2 %d0%9c%d0%9a%d0%a1
 

Міжнародний кримінальний суд оприлюднив щорічний звіт, одна з частин якого стосується фактів гендерно-обумовленого насильства під час війни на сході України.

Впродовж трьох років документатори СЦГІ працювали над дослідженням фактів гендерно-обумовленого насильства, які увійшли до звіту "Війна без правил". На основі зібраних фактів було сформовано подання до Офісу Прокурора. Правозахисники передали цей документ до МКС у вересні 2018 року. 

«Приємно бачити, що робота по збору свідчень про факти сексуального насильства, вчинені в ході конфлікту, вже принесла  результати. Ми не полишимо цю роботу та надалі домагатимемось притягнення злочинців до відповідальності»,

- коментує голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко.

 

Згадані сексуальні злочини, які вчинялися на сході України, висвітлюються ґрунтовніше, порівняно зі звітом Прокурора 2017 року. Минулорічний звіт не вповні відображав реальну ситуацію.

Звіт 2018 року більш широко представляє факти сексуального насильства:

«За відомостями, доступним на вересень 2018 року, що застосовуються в ході військового конфлікту форми сексуального насильства включають в себе зґвалтування, удари і розряди електрошоку в область статевих органів, погрози зґвалтування і кастрації, а також вимушене оголення».

За наявною інформацією, представники незаконних збройних формувань звинувачуються у більшості злочинів, пов’язаних з гендерно-обумовленим насильством з метою залякування, приниження та усунення ймовірних політичних опонентів в боротьбі за владу. 

Не зважаючи на те, що інформація про гендерно-обумовлене насильство надходить з затримкою через страх переслідування та значні ризики для постраждалих, Прокурор Міжнародного кримінального суду таки продовжить вивчати ситуацію, а згодом прийме рішення про можливість відкриття повноцінного провадження по Україні.

 

Діяльність СЦГІ та членів Коаліції "Справедливість заради миру на Донбасі" з документування сексуальних злочинів в ході збройного конфлікту на Донбасі була підтримана МФ "Відродження", ПРООН та Гельсінським фондом з прав людини (Варшава).