03/12/2019 15:12
Колишні полонені та правозахисники звернулися до Конституційного Суду через неможливість оскаржити відмову в заочному засудженні «прокурора "ЛНР»

3 грудня колишні полонені та правозахисники подали скаргу до Конституційного Суду України через неможливість оскаржити відмову в заочному провадженні щодо «прокурора «ЛНР» Аркадія Корнієвського. 

Аркадія Корнієвського звинувачують у тяжких кримінальних злочинах, зокрема щодо осіб, яких утримували в незаконних в’язницях т.зв. Луганської народної республіки. Водночас, 15 жовтня Кремінський районний суд Луганської області  відмовився здійснювати спеціальне судове провадження за відсутності підозрюваного.

Колишні полонені, яких незаконно утримували та катували, під патронатом Корнієвського, не можуть оскаржити дане рішення через відсутність процесуальних механізмів. Неможливість оскарження ухвали суду випливає з положень частини другої статті 392 Кримінального процесуального кодексу України щодо унеможливлення окремого апеляційного оскарження ухвали суду про відмову у задоволенні клопотання прокурора про здійснення спеціального судового провадження у кримінальному провадженні, постановленої під час судового провадження в суді першої інстанції до ухвалення судового рішення по суті.

Юристи «Східноукраїнського центру громадських ініціатив» підготували скаргу до Конституційного Суду України з вимогою визнати положення, яке унеможливлює оскарження рішення, неконституційним.

«Неможливість окремого апеляційного оскарження ухвали суду про відмову у здійсненні заочного судового провадження ставить потерпілих у нерівне становище з обвинуваченим  та не забезпечує реалізації принципу невідворотності покарання. Саме тому ми допомагаємо потерпілим в оскарженні», - зазначив голова «Східноукраїнського центру громадських ініціатив» Володимир Щербаченко.

Правозахисники та колишні полонені сподіваються, що Конституційний Суд прийме рішення за скаргою і визнає положення неконституційним.

 «Доленосне для справи рішення про припинення судового провадження приймає районний суд і його не можна оскаржити чи перевірити. Це  суперечить основному Закону України, яким гарантовано кожному громадянину апеляційне і касаційне оскарження.  Справа вже не лише у Корнієвському. Інші суди, посилаючись на це рішення суду також можуть припиняти судові провадження щодо решти осіб, звинувачених у катуваннях та вбивствах на тимчасово-окупованій території», - зазначив колишній полонений і постраждалий у справі Олександра Ретівов.

Наразі судді вибірково підходять до рішень щодо заочного засудження обвинувачених в злочинах, здійснених на тимчасово-окупованих територіях. Нещодавно суд заочно засудив до 12 років в'язниці з конфіскацією майна так званого «міністра надзвичайних ситуацій «ДНР» Олексія Кострубицького.