03/06/2019 19:06
13 зламів людських доль: у Києві презентували виставку про порушення прав людини на Донбасі

У понеділок, 3 червня, у приміщенні музею «Золоті Ворота» відбулася презентація мандрівної виставки про порушення прав людини на сході України «На Зламі». Виставка розповідає про 13 зламів, які відбулися в житті мирного населення з 2014 року внаслідок війни на Донбасі.  

Відкриття відвідали колишні постраждалі від порушень прав людини під час війни на Донбасі, представники міжнародних та українських громадських організацій, митці та журналісти.

«На Зламі» намагається показати цілісну картину руйнування тканини українського суспільства під час війни на Донбасі. З цієї метою стенди виставки комбінують уривки інтерв’ю постраждалих разом з інфографікою та статистичними даними. Перед відвідувачем виставки постають 13 умовних зламів людських доль, які демонструють біль та страждання цивільного населення на фоні демографічних та соціальних змін у Донецькій та Луганській областях, руйнування суспільних зв’язків, маргіналізації цивільного населення.

Виставка «На Зламі» - спільна ініціатива організацій учасників правозахисної Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі»: Східноукраїнського центру громадських ініціатив, БФ «Восток СОС», ГО «Молода Просвіта Прикарпаття», ГО «Громадський центр правозахисних досліджень», ГО «Громадський Комітет захисту конституційних прав та свобод громадян» та кризового медіа-центру «Сіверський Донець».

«У нашій країні вже п’ятий рік йде війна з Росією. Проте частина наших співгромадян не хочуть ані знати, ані бачити цього. Завдяки виставці ми хочемо, аби ті кого не торкнулася війна хоча б трохи краще зрозуміли біль та страждання наших земляків. Саме з цією метою ми створюємо і презентуємо виставку», - говорить Володимир Щербаченко, керівник Східноукраїнського центру громадських ініціатив».

Колишні постраждалі, які стали героями виставки, розповіли про драматичний досвід змін після початку бойових дій на сході. Багатьох торкнулася невизначеність, втрата соціальних зв’язків і звичного ритму життя. Багатьом довелося просто виживати.

 «В мене постійно було відчуття зламу. Коли я поїхав – у мене не було грошей. Перші півроку було дуже виразне відчуття голоду, тому що я не міг нормально заробляти спочатку. Не було тих же соціальних зв’язків, знайомств, не знав, де знайти роботу. На зламі опинилася і моя робота: раніше я працював у офісі, а тепер довелося заробляти важкою фізичною працею. Важким був цей момент», - пригадує Євген Шляхтін, один з героїв виставки, колишній ув'язнений «підвалів ЛНР».  

Присутні на виставці відзначили, що «На Зламі» - важливий суспільний проект, який акцентує увагу глядачів не лише не проблемах цивільного населення у минулому, але й на проблемах їх прийняття та інтеграції у суспільство.

«На Зламі» – справжня історія боротьби з обставинами та за власне життя. Саме тому ми створювали її як мандрівну виставку, щоб показати жителям України, що у багатьох мешканців Донбасу такі самі проблеми як і у всіх українців», - відзначив Антон Удовенко, один з співавторів ідеї виставки.

Якщо у вас виникнуть питання стосовно презентації та майбутніх показів виставки «На Зламі» – звертайтесь за телефоном + 38 (044) 578 14 38.

Презентація та створення виставки «На Зламі» стали можливими у рамках проекту «Уповноваження громадського суспільства для трансформації культури пам’яті – ненасильницькі шляхи вирішення жорстокого минулого Донбасу», що реалізується громадськими організаціями Kurve Wustrow (Німеччина) та Східноукраїнський центр громадських ініціатив (Україна) спільно із партнерами за підтримки Федерального уряду Німеччини.