12/03/2024 15:03
В Золотоноші відкрили мандрівну виставку «На Зламі»

6 березня в м. Золотоноша, Черкаської області в приміщенні районного будинку культури «Східноукраїнський центр громадських ініціатив» відкрив мандрівну виставку «На Зламі».

Виставка подорожує країною з 2019 року та побувала у понад 40 містах України. Вона складається з 18 стендів, кожен з яких присвячений одній із проблем – «зламам»: суспільним явищам, які вплинули на українське суспільство під час війни. Вони поєднують свідчення постраждалих та статистичну інформацію. 

Під час відкриття представниця СЦГІ Нестеренко Надія розповіла про діяльність організації та виникнення ідеї створення виставки:

«Ми з колегами з 2014 року займаємося документуванням воєнних злочинів. Фіксуємо, готуємо аналітичні звіти, подання до міжнародних судових та квазі-судових інституцій».

Вона зазначила, що на початку війни основні зусилля правозахисників йшли на те, щоб довести міжнародним інституціям, що в країні триває не громадянська війна, а Україна захищається від збройної агресії Росії. Згодом одним з фокусів роботи організації стало збереження історичної пам'яті про події війни а також стимулювання українців до пошуку спільних відповідей на гострі, по’вязані із війною питання, які розколюють українське суспільство. Одним із форматів такої роботи стала виставка.

До відкриття в Золотоноші приєдналася Людмила Біленька, представниця об’єднання родин зниклих безвісти «Надія Либідь»:

«Всі ви розумієте чому ми називаємося «Надія». Ми дуже надіємося зробити все можливе і неможливе, щоб все-таки знайти та визволити наших дітей».

Пані Людмила розповіла про зусилля та здобутки організації в цьому напрямку.

Презентація та експозиціонування мандрівної виставки «На Зламі» у Золотоноші відбувається у співпраці з ММГО «Центр розвитку молоді» та молодіжним центром «АртПростір», а саме відкриття виставки відбулося в ході місцевого форуму громадських організацій.

До огляду виставка доступна впродовж місяця.