05/10/2023 19:10
СЦГІ виграв в ЄСПЛ справу щодо засекречення генпланів міст

Європейський суд з прав людини ухвалив рішення, в якому визнав, що приховування від громадян України генеральних планів їхніх міст є порушенням Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Суд визнав порушення статті 10-ї Конвенції про право на свободу вираження поглядів, що включає в себе право вільно отримувати і поширювати інформацію.  Рішення було прийнято за скаргою Громадської організації «Східноукраїнський центр громадських ініціатив», яка багато років працювала над розсекреченням для громадськості містобудівної документації.

Захищаючи відкриті зелені простори та протидючи корупції у міських радах, організація в 2007 році з’ясувала, що в багатьох містах України органи місцевого самоврядування приховують генеральні плани міст. Ці важливі публічні документи, визначають планування і розвиток міста. Інформація в генпланах містить важливі для жителів дані - де буде побудована школа, магістраль, житлові районі, а де залишиться зелена зона. Водночас, проектні інститути, які розробляють генеральні плани міст, мали можливість відокремлювати  в генпланах ті частини документів, які містять чутливу інформацію з обмеженим доступом. Проте, отримуючи гроші за роботу від міських рад, проектувальники рідко переймалися тим, аби зробити генплани максимально доступними для громадян.

Після виявлення проблеми, у 2009 році правозахисники звернулися до понад 100 міських рад країни з запитами щодо надання доступу до генеральних планів. Цю роботу правозахисників підтримала Програма «Верховенство права» Міжнародного фонду «Відродження». У відповідь на запити до міських рад правозахисники отримали позитивні відповіді лише від 5 міст. Решта міських рад в різний спосіб відмовили в доступі до своїх публічних документів.

Відмови правозахисники оскаржили в національних судах. Але українські суди підтримали незаконні рішення міських рад, і у 2012 році організація подала ряд скарг до Європейського суду з прав людини.

Через 11 років процесу суд ухвалив позитивне рішення і визнав, що приховування містобудівної документації міськими радами є порушенням ст.10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

В своїй скарзі до ЄСПЛ правозахисники зазначали, що визнання порушення буде достатньою сатисфакцією і не вимагали фінансової компенсації. Тож визнання вказаного порушення не призведе до стягнень з державного бюджету, у тяжкі для України фінансові часи. Водночас в організації вважають, що дане рішення є нагадуванням українським чиновникам, що інформація про розпорядженнями ними громадськими ресурсами має бути публічною.

«Як громадяни, ми продовжуємо стикатися з випадками, коли ті чи інші публічні документи, які регулюють розподіл громадських ресурсів, влада намагається приховати. Дане рішення Європейського суду однозначно нагадує, як громадянам, так і чиновникам, що подібні дії посадовців є незаконними. Вони порушують важливі громадянські права і стримують нашу країну в розвитку», - зазначив голова ГО СЦГІ Володимир Щербаченко.