12/04/2023 15:04
АНОНС. У КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКІЙ ЛАВРІ ВІДКРИВАЄТЬСЯ  МАНДРІВНА ВИСТАВКА «НА ЗЛАМІ»

25 квітня о 12:00 у Великій лаврській дзвіниці Національного заповідника Києво-Печерської  Лаври (вул. Лаврська, 9, Київ)  Східноукраїнський центр громадських ініціатив за сприяння Заповідника презентує оновлену  мандрівну виставку «На Зламі».

Серед спікерів на презентації ті, чиї історії можна побачити на стендах -  колишні полонені, особи, що зазнали сексуального насильства, рідні зниклих  безвісти, волонтери.

Виставка «На Зламі» подорожує країною з 2019 року та побувала в понад 37 містах України. Зокрема, в Києві в музеї «Золоті Ворота», першому музеї АТО в Дніпрі, у холі Луганської обласної ВЦА в Сєвєродонецьку, музеях та бібліотеках в Хмельницькому, Кропивницькому, Вінниці, Дружківці, Черкасах, Краматорську, Рівному тощо. 

Наразі виставка повертається до Києва. Кияни та гості столиці побачать оновлену виставку. 

Виставка складається з 18 стендів, кожен з яких присвячений одній із проблем – «зламам»: суспільним явищам, які, на нашу думку, вплинули на розвиток конфлікту і поступово відокремлюють людей одне від одного. Виставкові стенди є двосторонніми. На одній стороні розміщено уривки з історій людей, з якими документатори правозахисних організацій записали інтерв’ю. Опитані – це люди, які постраждали від обстрілів, ті, кого переслідували незаконні збройні формування та піддали незаконному ув’язненню за активну громадську позицію, ідейні переконання та релігійні вірування. Постраждалі описують події, які відбулися з ними, говорять про свої почуття, діляться рефлексіями щодо пережитого.

На другій стороні стендів розміщені ілюстрації – збірний образ, який доповнює історії та візуалізує проблему, якій присвячено стенд. Інфографічні зображення, розміщені на стендах, покликані врівноважити суб’єктивні висловлювання героїв виставки об’єктивною інформацією – даними соціологічних опитувань, результатами досліджень. Статистична інформація показує зміни, які відбувалися на рівні українського суспільства чи держави загалом.

Оновлена виставка розкриває події в контексті «невидимих шрамів» (сексуальне насильство), розповідає про проблеми родичів зниклих безвісти. Виставка звертає увагу на перехід з мирного життя у воєнне, в т.ч. і через  волонтерство та доєднання до добровольчих військових формувань. Нові стенди містять карту з місцями утримання полонених на застосування сексуального насилля на території Донецької та Луганської областей. «На Зламі» дає можливість замислитись над питанням “Що означає відновлення справедливості для тих, хто пережив цю війну?».

І ось 25 квітня оновлена виставка презентується в Києві. А далі продовжить свої мандри країною!

Запрошуємо на відкриття!

Вхід на відкриття виставки “На Зламі” у Великій лаврській дзвіниці безкоштовно, реєстрація до 24 квітня 2023 року 18:00 за лінком https://forms.gle/3LvHNFCvrQuQmcxr6.

 

Презентація виставки “На зламі” відбудеться в рамках проєкту “Розширення можливостей громадянського суспільства для трансформації культури пам’яті – ненасильницький внесок у протидію агресії Росії”, що реалізується громадськими організаціями Kurve Wustrow (Німеччина) та Східноукраїнським центром громадських ініціатив (Україна) спільно з партнерами за підтримки Федерального уряду Німеччини.