23/01/2023 15:01
СЦГІ допоміг SEMA Україна заснувати власну громадську організацію

Чергова зустріч групи жінок, постраждалих в ході війни від сексуального насильства, відбулася з 15 по 16 січня в Карпатах. Цього разу постраждалі жінки вирішили формалізувати свою громадську активність і заснувати  організацію “SEMA Україна”. Жінки брали участь у зібранні як в офлайн, так і в онлайн режимі (зокрема ті, хто евакуювався за кордон на період бойових дій). 

На установчих зборах активістки обрали голову організації (Ірина Довгань) та 6 членів правління. Найближчим часом SEMA Україна планує подати офіційні документи на реєстрацію. Юридичну підтримку в цьому процесі їм надають спеціалісти СЦГІ. 

“Три довгих роки ми допомагали цій жіночій групі сформуватися у спільноту. А починали ми ще 8 років тому із пошуку постраждалих та документування випадків сексуального насильства. Згодом було знайомство жінок між собою, тренінги і навчальні поїздки, поступове формування групи однодумців... Я радий, що тепер у відносинах з владою і перед громадськістю жінок, постраждалих від сексуального насильства, представлятимуть представники їх власної спільноти, об’єднанні в НУО”, - говорить Володимир Щербаченко, голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив.

Визначившись із напрямками, в яких буде розвиватися SEMA Україна, учасниці взяли участь у тренінгу. Юрист СЦГІ познайомив слухачок із новаціями в українському законодавстві, що дозволять жінкам, які пережили полон, отримати додаткові грошові виплати від держави. 

Значну частину другого дня зустрічі було присвячено участі членкинь SEMA Україна в проєкті «Громадська оцінка доступності та якості медичних  послуг для осіб, що постраждали від сексуального насильства під час війни». За допомогою правозахисників з СЦГІ представниці SEMA будуть оцінювати якість послуг, надання яких декларується в державних лікарнях для постраждалих від СГОН.

Традиційно, окрім нарад і серйозних обговорень, учасниці виїзної зустрічі мали змогу насолодитися карпатськими краєвидами та відсвяткувати заснування організації. 

Захід відбувся за фінансової підтримки Фонду Деніса Муквеге.