10/09/2018 10:09
Дослідження правопорушень на Донбасі презентують на міжнародній конференції HDMI

З 10 по 21 вересня у Варшаві відбуватиметься щорічна міжнародна зустріч країн-учасниць місії ОБСЄ. The Human Dimension Implementation Meeting (HDIM) – найбільша в Європі конференція про права людини і демократію.

Окрім основних панельних дискусій, відбудеться ряд паралельних сайд-івентів щодо різних видів порушень прав людини. Серед заявлених тем на круглих столах 11 вересня буде обговорюватися питання порушення фундаментальних прав людини. Задокументовані факти незаконного позбавлення волі, сексуального насильства, позасудових страт, катування, нелюдських умов утримання в місцях несвободи – підтвердження сваволі так званої влади Д/ЛНР.

На одному із сайд-івентів предаставлять і дослідження Східноукраїнського центру громадських ініціатив. Дослідниця Наталія Гриценко виступить з доповіддю на основі презентовано на сайд-івенті звіту «Злочини без покарання» про проблеми викрадення, полону, сексуального  насильства, та інші злочини, що не розслідуються як належить.

“Ми зібрали факти про сексуальне насильство у незаконних місцях несвободи  Л/ДНР і прагнемо донести інформацію про їх існування до світової спільноти. Однак, численні випадки порушень прав людини залишаються незафіксованими з ряду причин. Навіть якщо постраждалі таки наважуються розповісти правоохоронцям про вчинені щодо них злочини, розслідування таких випадків далеко не завжди є ефективним”, - коментує дослідниця.

Підійматиметься питання і залучення дітей у збройний конфлікт. Дослідниця Східноукраїнського центру громадських ініціатив Ганна Куровська розповість про факти залучення дітей у збройний конфлікт. Згідно її досліджень, діти віком до 16 років залучаються як на навчання на полігонах, так і в табори спортивного плану, де вчаться поводитися зі зброєю. 

Окрім презентації дослідження «Злочини без покарання», відбудеться прем’єра фільму «Крихка свобода». У фільмі представлені історії чоловіків і жінок, які розповідають про свій полон у підвалі колишньої Луганської ОДА у 2014-2015 роках. Зізнання героїв фільму в контексті подій від початку Євромайдану до окупації Луганська дозволять глядачеві краще зрозуміти процес становлення мілітарних диктатур в самопроголошених республіках.