20/12/2022 21:12
СЦГІ актуалізує практичний посібник для жертв СГОН

Розпочалася робота над оновленою версією посібника “Перші кроки до відновлення справедливості”, підготовленого спеціалістами зі Східноукраїнського центру громадських ініціатив. 

Над новою версію посібника експерти СЦГІ працюють разом із колегами з Фонду доктора Деніса Муквеге.

Необхідність оновити книжку продиктована реаліями, що з‘явилися з початком повномасштабного російського вторгнення та змінами в українському законодавстві. У новій редакції книги  буде розміщено оновлений перелік організацій та спеціалістів, які надають допомогу постраждалим. Юристи доповнять перелік покрокових інструкцій про те, як оформити довідку ВПО/особи, потерпілої від торгівлі людьми/отримати чи відновити документи, отримати матеріальну допомогу для тих, хто пройшов полон. Посібник поповнять поради психолога та  інформація про те, як долати стигму в найближчому оточенні та відновлювати особисте життя.

“Нажаль, наша держава визнала постраждалих від сексуального насильства в ході війни лише на словах. По сьогодні відсутні спеціальні державні програми фінансової підтримки виживших. Виходячи із цих реалій ми змушені залишити стару концепцію видання. Її суть полягає в тому, що оскільки немає спеціальних державних програм для постраждалих від СГОН, ми наводимо  доступні для них програми допомоги як для ВПО, для тих хто пережив полон, піддавався примусовій праці тощо”, - описує концепцію видання ініціатор його створення Володимир Щербаченко.

Активну участь у створенні посібника беруть участь жінки та чоловіки, що пережили СГОН. СЦГІ вже провів серію консультацій, під час яких постраждалі поділилися своїм баченням оновленої версії книги.

Такі книги потрібні. Потрібні для усвідомлення, що те, що з тобою сталося - це був спецефічний тип злочину. Ти в полоні звикаєш до того, що з тобою відбувається. І ти щасливий, що вирвався. І людина, яка звільняється не усвідомлює  повноту злочинів, які щодо неї вчинили. Ти не розумієш що окремі форми насильства - це було саме СГОН. А коли читаєш про це у посібнику, то все стає зрозумілим”, - зазначив учасник зустрічі із вдосконадення посібника, яка побажав зберегти свою анонімність.

Вихід у світ оновленої версії посібника заплановано на січень 2023 року. Автори книжки планують передати частину тиражу в бібліотеки та «пункти незламності» у звільнених населених пунктах. Крім того, посібник розповсюджуватимуть через мережу жінок-постраждалих від сексуального насильства SEMA -Україна та інші організації, які надають допомогу постраждалим.