09/09/2022 21:09
СЦГІ допоміг активісткам SEMA Україна провести виїздну нараду та спланувати подальшу роботу

Нові виклики в умовах повномасштабного російського вторгнення обговорювали на виїзній нараді зі стратегічного планування Української мережі жінок, які пережили насилля (SEMA Україна). Захід відбувся за підтримки Фонду Деніса Муквеге та Східноукраїнського центру громадських ініціатив.

Цього разу активістки зібралися в Карпатах. Таку локацію обрали не випадково. За задумом організаторів, місцеві краєвиди допоможуть «перезавантажитись» та «на свіжу голову» попрацювати над стратегією подальшого розвитку організації.

Ключовою темою зборів був пошук нових (чи потенційних) учасниць. Як залучати їх до роботи в організації та як надавати допомогу, окремими пунктами прописували в стратегії.

Ще однією задачею, яку котрий рік поспіль намагаються вирішити активістки мережі є надання постраждалим від СГОН (сексуального та гендерно обумовленого насильства) офіційного статусу. Війна триває вже 8 років, а постраждалі все ще не мають права на допомогу від держави.  

Володимир Щербаченко, голова правління ГО “Східноукраїнський центр громадських ініціатив”:

У них фактично нема визнання з боку держави. Того, що проти них було скоєно злочин. У порівнянні з іншими категоріями постраждалих вони є дискримінованими. Тому дуже важливо, щоби українська держава визнала, що такі люди існують, що проти них вчинялося зло. І, на основі факту вчиненого злочину, розробила програми допомоги. 

Крім того, великою проблемою в роботі із постраждалими від СГОН є психологічний фактор. Не кожен захоче говорити про те, що з ним сталося, відкриватися малознайомій людині. Тим більше винести свою історію на широкий загал.

На думку засновниці SEMA Україна, колишньої полоненої, Ірини Довгань, подолати цей бар’єр допоможе спілкування з такими ж постраждалими.

«Я вважаю, якщо буде більше прикладів відвертості й відкритості таких жінок, тим більше інших постраждалих не будуть мовчати. Адже, якщо ніхто не знатиме про цей злочин, злочинці не будуть покарані. А не покаране зло породжує нове зло». – Зазначає активістка.

Наслідуючи цей принцип, деякі учасниці мережі самостійно намагаються надати первинну психологічну підтримку новими постраждалим (тим, хто пережив насильство після 24 лютого). На зборах в Карпатах ці активістки мали можливість отримати інструктаж від професійного психолога, обговорити, як говорити з постраждалими, не травмуючи їх та себе.

Працюючи над стратегією подальшого розвитку мережі, учасниці зборів познайомилися з досвідом аналогічних організацій в країнах Африки. З організаційною структурою таких організацій, механізми залучення нових постраждалих та допомоги їм. Іноземні приклади дуже допомогли українкам.

В підсумку, плануючи подальшу роботу SEMA Україна, учасники визначилися із трьома основними напрямками. Це має бути пошук нових членів та допомога їм, оприлюднення їх історій в ЗМІ та соцмережах та подальша адвокація з метою надання постраждалим відповідного статусу.

Далі настала черга психологічного тренінгу. Віола Ребецька (Polonijna Rada Kobiet), чий клінічний стаж перевищує 20 років, знайомила учасниць з «технікою емоційної свободи» (ТЕС). Свого часу цією методикою ефективно лікували ПТСР у ветеранів війни у В’єтнамі. Пізніше ТЕС використовували під час роботи із постраждалими від СГОН.

Ефективність цього методу активістки відчули на собі. Ті, хто на початку вправ озвучував свої проблеми зі здоров’ям (різнопланові болі, високий рівень тривожності тощо), в кінці тренінгу говорили про значне полегшення.

Завершили п’ятиденні збори походом в ліс. Дивно було б провести стільки часу в Карпатах та не насолодитися місцевими краєвидами.