18/05/2021 17:05
«На Зламі» продовжує мандрувати Україною: Боярка стала 19 містом, яке відвідала виставка

17 травня в Боярці, в Києво-Святошинському Центрі соціально-психологічної реабілітації населення відбулося відкриття мандрівної виставки «На зламі» про зміни в житті цивільного населення в ході війни на Донбасі. Боярка стала вже 19 містом, яке відвідала виставка.

Виставка «На Зламі» - спільна ініціатива організацій учасників правозахисної Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі»: Східноукраїнського центру громадських ініціатив, БФ «Восток СОС», ГО «Молода Просвіта Прикарпаття», ГО «Громадський центр правозахисних досліджень», ГО «Громадський Комітет захисту конституційних прав та свобод громадян» та кризового медіа-центру «Сіверський Донець».

Виставка, яка пропонує всім небайдужим разом поміркувати над викликами, що поставив перед українським суспільством збройний конфлікт на Сході України. В її основі історії цивільних людей, які стали активними учасниками воєнних подій, пережили поневіряння, які несе із собою збройний конфлікт.

«Ми хочемо, щоб виставка була одним із майданчиків збереження пам’яті про людські долі у війні та обговорення всіх тих складних питань, які війна лишає по собі. Це і покарання винних, і відповідна компенсація постраждалим, і шляхи реінтеграції тимчасовоокупованих територій», - зазначила аналітикиня «Східноукраїнського центру громадських ініціатив» Надія Нестеренко.

Документаторка Благодійного фонду Восток SOS Марія Білякова розповіла як правозахисники розпочали збирати історії, відображені у виставці: «Ми, разом з іншими організаціями Коаліції, почали документувати у 2015 році. Тоді до нас зверталися постраждалі, адже правоохоронні органи не фіксували нормально злочини. Вони хотіли зберегти це. Наша ціль - не просто зберегти цю інформацію, а довести справи до національних та міжнародних судів».

Директор Києво-Святошинського Центру соціально-психологічної реабілітації населення Ангеліна Лахтадир зазначила, що тема виставки є їй близькою: «Наш центр працює як з учасниками АТО, їх родинами, так і з внутрішньопереміщеними особами. Нашим завданням було, щоб вони одне одного розуміли, толерантно ставилися. Щоб ми об'єднувалися, до спільної мети, до миру в Україні».

Відвідувачі відзначили необхідність частіше влаштовувати подібні події і доносити інформацію про порушення прав людини до суспільства.

Презентація та створення виставки «На Зламі» стали можливими у рамках проекту «Уповноваження громадського суспільства для трансформації культури пам’яті – ненасильницькі шляхи вирішення жорстокого минулого Донбасу», що реалізується громадськими організаціями Kurve Wustrow (Німеччина) та Східноукраїнським центром громадських ініціатив (Україна) спільно з партнерами за підтримки Федерального уряду Німеччини.