24/12/2019 17:12
Про документальний фільм «Крихка Свобода» дізналися у Сполучених Штатах

Фото: americanfilmmarket.com/Фото: americanfilmmarket.com

В кінці року стало відомо про те, що короткометражний документальний фільм «Крихка свобода» став одним з переможців конкурсу на включення до каталогу найкращих проектів українського кіно для Американського кіноринку - American Film Market.

Документальний 35-хвилинний фільм кінематографісти об’єднання Вавилон’13 та студії DocNoteFilms створили за підтримки та на основі документальних свідчень, зібраних правозахисниками Східноукраїнського центру громадських ініціатив (СЦГІ).

«Цей фільм – один з випадків, коли можна почути безпосередньо тих, хто був у полоні. Якщо про військових ми трохи знаємо чи чули, то полонені з числа цивільних для нас досить закрита історія», – зазначив режисер фільму Констянтин Кляцкін.

Тепер ці історії почули не лише в Україні, Польщі чи Німеччині, де вже презентували фільм. У листопаді «Крихку свободу» було представлено на найбільшому ринку кіноконтенту у світі.

Щороку семиденний American Film Market збирає в місті Санта-Моніка понад 7000 людей, зацікавлених у придбанні, розповсюдженні та фінансуванні фільмів. Для фільмів-учасників маркету —  це можливість зацікавити дистриб’юторів, продюсерів, режисерів, інвесторів та пресу близько 70 країн світу.  

Фото: variety.com

Для American Film Market було створено український стенд, який мав на меті розповісти фаховій аудиторії з усього світу про українську кіноіндустрію. На стенді були представлені сучасні українські фільми - «Захар Беркут», «Фокстер і Макс», «Мавка: Лісова пісня» та ін.

Також спеціально для American Film Market  було створено та представлено каталог найкращих проектів українського кіно. За результатами конкурсного відбору до нього ввійшли картини «UKE», «Крим, як це було», «Какофонія Донбасу», «Заборонений», «Рубіж. Операція Грубешів», «Шляхетні Волоцюги», «Speech!ess», «Сказ», та «Крихка Свобода».

 «Спілкуючись з людьми, я розумію, що навіть для українців війна це десь далеко. Тому я вважаю, що важливо робити та поширювати більше контенту на цю тему. Хоча про полонених інформації ніби й вистачає, але вона залишається нерозповсюдженою. Що в Європі, що у Сполучених Штатах про це мало хто говорить. А ця дискусія повинна відбуватися постійно до тих пір, доки не закінчиться війна», – прокоментував новину один з героїв фільму Дмитро Тинда.