06/12/2019 10:12
Правозахисники вимагають належного розслідування фактів сексуального насилля, вчиненого в ході війни на Донбасі

Фото: Facebook Неллі Яковлєвої, голови підкомітету Верховної Ради з питань гендерної рівності і недискримінації

Фото: Facebook Неллі Яковлєвої, голови підкомітету Верховної Ради з питань гендерної рівності і недискримінації

5 грудня голова «Східноукраїнського центру громадських ініціатив» Володимир Щербаченко взяв участь в дискусії «Протидія сексуальному насильству, пов’язаному з конфліктом», яка відбувалася в рамках Тижня прав людини у Верховній Раді.

Під час свого виступу Володимир Щербаченко зазначив, що факти сексуального насилля в ході війни на сході є загальновідомим фактом. Водночас, лише поодинокі злочини розслідуються, ще менше - доходить до суду.

Недосконалою є процедура відбирання свідчень у потерпілих. Постраждалі жінки скаржилися на те, що їх опитують в некомфортних для таких свідчень умовах  – присутні представники чоловічої статі, родичі. Деякі постраждалі від сексуального насилля зазначали, що при відбиранні свідчень у Військовій прокуратурі у них не запитували про такі злочини.

 «Багатьох винних за сексуальне насильство в ході війни вдалося ідентифікувати. Це громадяни України на окупованих територіях, інші – громадяни Російської Федерації. Багатьох з них вдалося ідентифікувати по іменах та прізвищах. Але, на жаль, постраждалі жінки та чоловіки не мають віри в здатність правоохоронної системи знайти цих людей та притягти до відповідальності», - зазначив Володимир Щербаченко.

Володимир Щербаченко додав, що коли постраждалі запитують правоохоронців про перспективи розслідувань злочинів, то у відповідь чують про неможливість розслідування таких справ, оскільки зґвалтування відбулося кілька років чи місяців тому. Правозахисник наголошує, що випадки, коли в рамках кримінальної процедури неможливо довести, що жінка чи чоловік постраждали від сексуального насилля в ході війни не мають бути перепоною для відновлення справедливості:

«Є досвід Балканських країн, є досвід Кіпру, де були створені відповідні процедури, коли людям, які постраждали надається компенсація. Створюються спеціальні комісії, які складаються з психологів, психіатрів, юристів, соціальних працівників здатних визначити чи насправді  відбувався факт насильства і наскільки травматичними є його наслідки».

Жінки та чоловіки, які постраждали від сексуального насилля мають пройти через цю процедуру. І якщо в комісії визнають, що людина справді постраждала їй може бути наданий спеціальний статус та  фінансова допомога. У Балканських країнах – це щомісячна пенсія.

«Справи тих жінок, чоловіків, які перебували в полоні та щодо яких відбувалось насилля мають бути відправлені на дорозслідування. Має бути створена комісія з визнання статусу постраждалого від сексуального насильства і всі ми маємо демонструвати підтримку цим людям. Інакше ми і надалі будемо жити з тим, що сексуальне насилля в контексті війни – це злочини, які регулярно відбуваються і за які злочинці не несуть покарання», - підсумував свій виступ Володимир Щербаченко.

Дискусія була організована ООН Жінки в Україні спільно з Комітетом Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин, а також Моніторинговою Місією ООН з прав людини.