10/09/2019 17:09
СЦГІ та Фонд Муквеге провели тренінг з адвокації для жінок, які пережили гендерно-обумовлене насильство в ході війни на Донбасі

З 9 по 10 вересня Східноукраїнський центр громадських ініціатив та Мережа жінок, які пережили сексуальне насильство за підтримки Фонду доктора Дениса Муквеге провели в Києві тренінг з адвокації для жінок, які пережили гендерно-обумовлене насильство в ході війни на Донбасі.

Учасниці тренінгу розібралися в тому, що таке адвокація і яка її роль в розв’язанні проблем спільнот. Вони навчилися планувати адвокаційну кампанію, розібрали необхідні кроки на всіх етапах її реалізації.

Зокрема, учасниці навчилися правильно формулювати мету для ефективної адвокації, визначати людей та відповідальні органи, на які вона має бути спрямована. Також вони дізналися про те, як потрібно планувати ефективну роботу з цими людьми та структурами, розібралися в механізмах посилення спроможності впливу.

В ході тренінгу учасниці працювали з проблемами, які їх хвилюють: недостатня медична допомога жінкам, які пережили полон; невиплати пенсії тим, хто має реєстрацію на тимчасово окупованій території та вийшли з полону; відсутність житла у людей, які проживали на окупованій території і вийшли з полону не мають де жити; відсутність підтримки дітей, батьки яких були в полоні.

Тренінг провела виконавча директорка Громадського холдингу «Група впливу» Тетяна Дурнєва, яка має багатий досвід успішної реалізації адвокаційних кампаній.

Основну програму тренінгу доповним експертний виступ голови Центру громадянських свобод Олександри Матвійчук, яка поділилася успішним досвідом проведення адвокаційної кампанії зі звільнення з полону Олега Сенцова та інших українських політичних в'язнів, яких незаконно утримують в Росії та анексованому Криму #LetMyPeopleGo.

Юристи Східноукраїнського центру громадських ініціатив провели для учасниць консультації щодо підготовки документів, які надалі знадобляться постраждалим для відстоювання своїх прав.

Використані знання учасниці планують використати для відстоювання прав жінок, які постраждали від гендерно-обумовленого насильства в ході війни на Донбасі.