26/06/2019 13:06
«Крихка Свобода»: до Дня Конституції відбудеться онлайн-прем’єра документального фільму про полонених у підвалах Луганської ОДА

28 червня, в День Конституції України у вільному доступі з’явиться короткометражний документальний фільм «Крихка Свобода», створений кінематографістами об’єднання Babylon'13 та студії DocNoteFilms за сприяння «Східноукраїнського центру громадських ініціатив». Фільм знайомить глядачів з історіями 5 мирних мешканців, незаконно ув’язнених у підвалах колишньої Луганської обласної державної адміністрації після окупації. 

Основою для зйомок фільму послугувала інформація, зібрана правозахисниками для аналітичного звіту «За ґратами будинку «уряду ЛНР», про факти катування і жорстокого поводження. Водночас, творці фільму тактовно підійшли до болючої теми полону і не висвітлювали жахливих подробиць утримання полонених.

«Вони довірились нам - ми обережно передаємо цю довіру глядачеві», - говорить режисер Костянтин Кляцкін про атмосферу зйомок.

Кінематографісти акцентують увагу на крихкості свободи звичайних українців в контексті окупації частини території країни.  Вони винесли на перший план долю звичайного українця, який несподівано втрачає свій дім, свободу самовираження, і якого потім позбавляють волі.

Онлайн-прем’єра короткометражного документального фільму «Крихка Свобода» відбудеться 28 червня, в День Конституції України.

Він буде доступний на Youtube-каналі BABYLON’13.

«День Конституції – це привід не лише радіти своїм конституційним правам, але й привід замислитися над тим, що ми можемо зробити для українців, які перебувають під тимчасовою окупацією, і чиї фундаментальні права порушуються щоденно», - зазначив Голова «Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко.

Перед онлайн-прем’єрою стрічка була презентована в кінотеатрах Києва, Сєвєродонецьку, Слов’янську, Харкові, Львові, та інших містах. Фільм також було показано у Польщі для учасників конференції з прав людини ОБСЄ та в Українському домі у Варшаві.

Режисер фільму - Костянтин Кляцкін, оператор-постановник - Павло Липа, композитор - Роман Вишневський, звукорежисер - Василь Явтушенко, виконавчий продюсер - Сергій Малярчук, художник - Ласло Алмаші, дизайнер анімації - Сергій Григор’єв, пошук героїв та змістове консультування - Володимир Щербаченко, Ганна Янова.

Тизер фільму: https://www.youtube.com/watch?v=UJFaSwTUNlU

Сторінка фільму на IMDB: https://www.imdb.com/title/tt9067120/