15/03/2019 20:03
П’ять історій про полон: у Львові показали фільм «Крихка Свобода»

Після численних показів у центральній та східній частині країни, «Крихку Свободу» тепер побачили і на заході – Львові. Стрічку презентували правовий аналітик Східноукраїнського центру громадських ініціатив Наталія Гриценко, режисер Костянтин Кляцкін та виконавчий продюсер Сергій Малярчук. Показ відвідали усі небайдужі, які хотіли дізнатися більше про проблему незаконного ув'язнення на Донбасі.  

«Сама стрічка - відвертий діалог з глядачем про полон, про те як легко втратити те, що у тебе є», - розповів режисер Костянтин Кляцкін.

Окремо режисер підкреслив, що саме об’єднані зусилля правозахисників та митців дозволили розширити кут зору на проблему полону цивільного населення на Донбасі. Нагадуємо, що фільм - спільни проект об’єднання Babylon'13 та студії DocNoteFilms і правозахисників Східноукраїнського центру громадських ініціатив.

Сюжет фільму базується на реальних історіях п’яти невинних людей, які потрапили у полон бойовиків «ЛНР» та змушені були страждати від їхнього свавілля та нелюдських умов утримання. Їхні свідчення задокументували правозахисники СЦГІ, що й стало основою для фільму. Історії героїв стрічки згадуються у звіті СЦГІ «За ґратами будинку "Уряду ЛНР».

Наразі СЦГІ спільно з іншими учасниками Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі» задокументували близько 500 свідчень цивільних, які постраждали чи стали свідками правопорушень, вчинених в ході війни на сході України.

«Люди жили у правовому вакуумі, коли діяли декілька незаконних угруповань, які відправляли людей на підвали. Дуже часто бойовики не відали чи винні цивільні у чомусь чи ні», - пояснила Наталія Гриценко.

«Символізм цього фільму у тому, щоб показати всю сутність цих незаконних утворень – у підвалі вбивають людей, а кількома поверхами вище працює так званий «уряд ЛНР», - підсумував виконавчий продюсер Сергій Малярчук.

Більше інформації можна дізнатися на офіційній сторінці фільму:  https://www.facebook.com/TangibleFreedom/