21/12/2018 14:12
Харків’яни відчули крихкість свободи після перегляду фільму про полонених

Режисер Костянтин Кляцкін, оператор Павло Липа, виконавчий продюсер Сергій Малярчук і ініціатор створення та консультант змісту фільму «Крихка Свобода» Володимир Щербаченко представили 35-хвилинну стрічку 20 грудня у Харкові. Кінотеатр «Планета Кіно» і хаб соціальної активності «Студія 42» сповнилися цього дня глядачами. 

 

Героїв документального фільму знімали у Києві, а декілька епізодів знімали в Харкові. Саме Харківська ОДА була за крок до того, щоби стати незаконною в’язницею, якою стала будівля колишньої Луганської ОДА після окупації регіону.

У Харкові відбулися два покази фільму «Крихка Свобода». Саме там і завершили серію показів в Україні цього календарного року. Глядачі залишали свої коментарі і ділилися роздумами з командою фільму на кожному обговоренні після перегляду.

На прес-конференції, яка передувала показам, разом з командою проекту, виступив віце-губернатор Харківської області Віктор Бабичев. Він відзначив, на скільки місто було близьким до захоплення бойовиками і що означало для Харківської ОДА зйомка фільму на таку крихку тему. «Харківська ОДА дійсно була на порозі ситуації, яка сталася в Луганську. І якби спецпідрозділ «Ягуар» не виконав свою задачу, ми б тут спокійно не сиділи і скоріш за все підвали б використовувалися не за призначенням. Я радий, що Харківська ОДА взяла участь у фільмі. Він надзвичайно важливий для майбутніх поколінь і особливо для молоді, яка підросте і буде тут працювати», - відзначив віце-губернатор.

У коридорах Харківської адміністрації плине час за роботою. Так само було (можливо і зараз є) в Луганську. Однак в той час у підвалі приміщення ЛОДА людей тримають в полоні, вчиняють до них насильство, примушують до праці.

Фільм «Крихка Свобода» був знятий на основі звіту Східноукраїнського центру громадських ініціатив «За ґратами будинку «Уряду ЛНР». 

«Цивільні полонені, які перебували в ув’язненні уряду самопроголошеної республіки не мають жодних соціальних гарантій, про них можуть не знати у суспільстві, їх немає у жодних списках на обмін» - відзначає виконавчий продюсер фільму Сергій Малярчук причину, чому кінематографісти взялися за зйомку короткометражки. Інтерв’ю документаторів СЦГІ стали основою для сюжету фільму, відзнятого кінематографістами об’єднання Вавилон’13  спільно з DocNoteFilms.