16/12/2018 11:12
Кияни вдруге побачили фільм "Крихка Свобода"

Світлина від Кінотеатр ЛІРА.

П'ятничний вечір зібрав коло зацікавлених у темі незаконного ув'язнення, прихильників документального кіно. 14 грудня в кінотеатрі "Ліра" у Києві відбувся показ і обговорення фільму "Крихка Свобода". Прем'єра фільму відбулася у Києві 10 жовтня, однак не всі змогли потрапити на показ через обмежену кількість місць. Тепер показ відбувся вдруге і знову зібрав повну залу глядачів.

Про долю п'яти колишніх полонених чоловіків і жінок глядачі дізналися з екрану кінотеатру. Присутні хотіли дізнатися більше про проблему незаконного ув'язнення на сході України. Дослідження незаконної в'язниці, якою стала будівля колишньої Луганської ОДА, зібрані у звіті "За ґратами будинку "Уряду ЛНР" .

Перегляд фільму спричинив жваве обговорення. Глядачів цікавили всі деталі: скільки осіб перебуває в полоні, як можна допомогти полоненим і тим, хто вийшов, як складаються долі людей, як притягти винних до відповідальності. Представникам команди фільму глядачі також пропонували свою допомогу у піднятій темі фільму.

Творці фільму - автори повнометражного документального фільму про українських військових, що не зрадили присязі - "Крим, як це було", по-особливому  підійшли до болючої теми полону. Вони винесли на перший план долю звичайного українця, який несподівано втрачає свій дім, свободу слова, і якого потім позбавляють волі. Факти катування, жорстокого і такого, що принижує людську гідність, поводження задокументовані правозахисниками СЦГІ, які виступили консультантами змісту фільму. Деякі кадри фільму були відзняті в будівлі ОДА в Харкові. Саме ця будівля могла опинитися в окупації і перетворитися на таку ж в'язницю. Тож показ фільму у цьому місті відбудеться двічі 20 грудня.