02/11/2020 22:11
Постраждалі та СЦГІ провели для військовослужбовців однієї з бригад ЗСУ тренінг з запобігання сексуальному насильству в ході збройного конфлікту

2 листопада Українська мережа жінок, які пережили насилля, та «Східноукраїнський центр громадських ініціатив» провели тренінг «Протидія сексуальному та гендернообумовленому насильству зумовленому конфліктом» для військовослужбовців 1-шої окремої танкової Сіверської бригади. Захід відбувся за підтримки голландського Knowledge Management Fund та  Фонду Нобелівського лауреата премії миру Деніса Муквеге.

Лекторами виступили жінки, які були незаконно затримані різними збройними формуваннями під час війни на Донбасі  – Ірина Довгань, Ольга Клименко, Тетяна Зезюлькіна, Людмила Кравченко, а також правозахисники «Східноукраїнського центру громадських ініціатив».

Це вже другий тренінг для військовослужбовців ЗСУ. Тренінги також проводились для курсантів Військового коледжу сержантського складу в м. Полтава та курсантів Донецького юридичного інституту МВС України.

Під час тренінгів звільнені  з полону жінки розповідають учасникам навчальних заходів свої особисті історії позбавлення волі, тортур та знущань, а також про сексуальне насилля в умовах збройного конфлікту на Сході України та  на Балканах.

Юрист «Східноукраїнського центру громадських ініціатив» проводить з учасникам інтерактивну лекцію про законодавчі аспекти відповідальності за сексуальне та гендернообумовлене насильство. Учасники тренінгу закріплюють здобуті знання завдяки інтерактивним вправам в малих групах.

Метою заходів є підвищення обізнаності українських військовослужбовців та правоохоронців  на тему сексуального та гендернообумовленого насильства в  збройному конфлікті.