24/03/2020 15:03
Правозахисники закликали міжнародні організації запобігти поширенню COVID-19 у тюрмах на окупованих Криму і Донбасі

Східноукраїнський центр громадських ініціатив разом зі 138 іншими громадськими організаціями підписали звернення із вимогою терміново вжити заходів для зупинення наслідків поширення коронавірусу в місцях позбавлення волі на окупованих територіях Криму і Донбасу. Звернення спрямоване до міжнародних організацій – ООН, Ради Європи, Європейського Союзу, ОБСЄ та їхніх країн-учасниць.

Зокрема, правозахисники закликали міжнародні організації на черговій зустрічі 25 березня тристоронньої контактної групи в Мінську підняти питання щодо негайного надання Російською Федерацією безперешкодного доступу до окупованого Криму та Донбасу для міжнародних міжурядових організацій - моніторингової місії ООН з прав людини, місії ОБСЄ щодо оцінювання ситуації з дотриманням прав людини у Криму, Комісара Ради Європи з прав людини, інших конвенційних та інституційних механізмів Ради Європи, міжнародних гуманітарних організацій.

Також вони закликали Францію та Німеччину як членів нормандського формату,  США та Великобританію як підписантів Будапештського меморандуму зобов’язати Російську Федерацію використати ефективний контроль над частиною Донецької та Луганської областей для виконання положень Мінських домовленостей щодо негайного звільнення осіб, свобода яких обмежена у зв’язку з безпосередньою участю у збройному конфлікті, та також політичних в’язнів на території окупованого Криму та РФ.

Правозахисники зазначають, що враховуючи переповненість цих в’язниць та санітарний стан – наслідки поширення вірусу будуть катастрофічні.

Повний текст з підписами правозахисників опубліковано на сайті ініціаторів звернення – Центру громадянських свобод.