12/02/2020 14:02
Ціна Широкиного. З початку боїв за село загинуло 12 цивільних та 58 українських військових, задокументовано 14 типів порушень прав людини

12 лютого в Києві в Українському кризовому медіа центрі правозахисники презентували звіт «Крайня точка» про дотримання прав людини та норм міжнародного гуманітарного права в селі Широкине Донецької області. Дослідження охоплює весь період збройного протистояння на Донбасі, починаючи з 2014 року. Моніторинговий звіт підготував Східноукраїнський центр громадських ініціатив.

Загалом правозахисники задокументували 14 типів порушень прав людини та норм міжнародного гуманітарного права, інших видів міжнародних злочинів. Серед них:  

  • вбивства та поранення цивільних осіб внаслідок невибіркових артилерійських обстрілів;
  • умисні вбивства та завдання каліцтва цивільним особам;
  • замах на вбивство у зв’язку з політичними поглядами;
  • свавільні затримання;
  • катування та жорстоке поводження;
  • напади на санітарно-транспортні засоби, що перебувають під захистом;
  • використання неповнолітніх для участі у воєнних діях;
  • гендерно-обумовлене насильство (сексуальне насилля);
  • наруга над тілами померлих.

Під час воєнних дій у селі активно використовувалися наземні, зокрема протипіхотні, міни заборонені Оттавською конвенцією, зафіксовані факти найманства.

Правозахисники повідомили, що за час воєнних дій у Широкиному загинули 12 цивільних осіб. Ще 24 отримали поранення різного ступеня тяжкості. Причинами смерті були кульові та осколкові поранення, а в одному випадку – побої та наступне переохолодження. Причинами поранення цивільних осіб у рівній мірі були артилерійські обстріли та дія стрілецької зброї.

Наслідком збройного протистояння під Широкине стало виселення всіх його жителів, майже повне знищення приватних будинків та об’єктів соціальної інфраструктури села. Втративши все своє нерухоме майно широкинці зазнали численних порушень соціально-економічних прав та до сих пір лишаються позбавлені адекватної підтримки з боку держави.

З вересня 2014 року в районі Широкиного загинуло щонайменше 58 українських військових.

Учасники НЗФ оцінювали свої втрати в боях за село у 82 особи. Східноукраїнському центру громадських ініціатив вдалося встановити імена 40 загиблих в Широкиному учасників НЗФ, із них 12 осіб – громадяни Російської Федерації.

Автори звіту підкреслюють, що важливою його частиною є дослідження участі РФ в подіях в селі, адже участь російських військових суттєво впливає на кваліфікацію збройного конфлікту. Всього правозахисники встановили імена 67 громадян РФ, які брали участь в боях за село. Їхній середній вік складає 33 роки. Це особи з досвідом служби в морській піхоті, спецназі чи десантних військах РФ, військові запасу ЗС РФ, колишні учасники збройних конфліктів на Північному Кавказі, в майбутньому учасники конфлікту в Сирії.

Правозахисники розцінюють стан розслідувань зафіксованих порушень та злочинів як незадовільний та передадуть звіт державним органам та міжнародним організаціям для подальшого реагування.

Нагадаємо, 5 років тому розпочалася «Павлопіль-Широкинська наступальна операція» під час якої звільнили село Широкине.

10 лютого звіт був презентований в Маріуполі.